پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura

مائده ۵

 

سوره مائده [سفره و خوان غذا](طعام )   

 

 این سوره محتوی یک سلسله از معارف و عقاید اسلامی و یک سلسله از احکام و وظایف دینی است. در بخش اول به مسأله ولایت و رهبری بعد از پیامبر(ص) و مسأله تثلیث مسیحیان و  قسمت هایی از مسایل مربوط به قیامت و رستاخیز و بازخواست از انبیاء در مورد امت هایشان اشاره شده است. در بخش دیگری مسأله وفای به عهد به پیمان ها و عدالت اجتماعی، شهادت به عدل و تحریم قتل نفس و به تناسب آن داستان فرزندان آدم و قتل هابیل به وسیله قابیل و همچنین توضیح قسمت هایی از غذاهای حلال و حرام و قسمتی از احکام وضو و تیمم آمده است.                                      

     نام گذاری این سوره به نام مائده به خاطر این است که داستان نزول مائده برای یارام مسیح (ع) در آیه 114 این سوره ذکر شده است.

     «مائده» در اصل به طبقی گویند که در آن غذا باشد و در لغت به خوان و سفره و طبق گفته  می شود و به معنی غذایی که در آن قرار دارد نیز اطلاق  می گردد و اصل آن از ماده «مید» به معنی حرکت و تکان خوردن است.

شاید اطلاق مائده به سفره و غذا به خاطر نقل و انتقالی است که در آن صورت می گیرد.

     در این سوره چگونگی در خواست حواریون از عیسی (ع) برای نازل شدن غذای آسمانی بیان شده است. لکن آن چه که در آن اشاره شده است، محتویات آن مائده و یا به تعبیری معجزه الهی بوده است. ولی از احادیث   می توان فهمید که طعام مذبور چند قرص نان و چند ماهی بوده که به طرز بسیار جالب و زیبایی آراسته شده بوده و با اینکه آیات این سوره صراحت در نزول مائده دارد و وعده خداوند هم تخلف ناپذیر است، بنابراین حق این است که مائده بر آن ها نازل شده است.

     اما آنچه که از این معجزه بایستی درس عبرت گرفت و آن قدر هم مهم است که نام سوره از آن برگرفته شده است این نکته مهم است که باید به آن توجه داشت و آن این که هنگامی که ایمان به مرحله شهود و عین الیقین برسد یعنی حقیقت را با چشم باطن مشاهده کند و جای هیچ گونه تردید و وسوسه باقی نماند، مسئولیت او بسیار سنگین تر خواهد شد.زیرا چنین کسی آن انسان سابق که ایمانش بر پایه شهود نبوده و احیاناً وسوسه هایی در آن وجود داشته، نیست. او وارد مرحله جدیدی از ایمان و مسئولیت شده است و کمترین تقصیر و غفلت  و کوتاهی او موجب مجازات شدیدی خواهد شد، که خداوند نیز وعده آن را داده است. به همین دلیل مسئولیت انبیاء و اولیاء خدا سخت سنگین بوده که همیشه از آن وحشت داشتند.

    در زندگی روزانه نیز نمونه هایی از این مطلب برخورد می کنیم. مثلاً هر کس می داند که قائدتاً در شهر او گرسنگانی وجود دارند که در برابر آن ها مسئولیت دارد اما هنگامی که با چشم خود ببیند که انسان بی گناهی از شدت گرسنگی ناله می کند مسلماً شکل مسئولیت او عوض    می گردد.

     بنابراین نازل شدن مائده آسمانی به عنوان یک معجزه الهی به همراه نتیجه مهم آن قابل تأمل است.  

  واین سوره به نام «مائده» به معنی «طعام» نام گذاری شده است.  

                                  

                                      برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد