ســوره احـزاب (حزبها گروهها)
این سوره یکى از پربارترین سورههاى قرآن مجید است و مسائل متنوع و بسیار مهمى را در زمینه اصول و فروع اسلام تعقیب مى کند.
در این سوره در خصوص دعوت پیامبر اکرم (ص) به اطاعت از خدا و ترک تبعیت از کافران وپیشنهادهاى منافقان و خرافات زمان جاهلیت مانند مسأله «ظهار» که آنرا وسیله طلاق و جدائى زن و مرد از هم میدانستند وهمچنین مسأله پسر خواندگى اشاره کرده و آنرا باطل اعلام نموده است. همچنین مهمترین بخش آن مربوط به جنگ احزاب و حوادث تکان دهنده آن و پیروزى اعجاز آمیز مسلمین بر کفار است. در قسمتهاى دیگر مواردى در خصوص همسران پیامبر و داستان زینب دختر «حجش» که روزى همسر پسر خوانده پیغمبر یعنى «زید» بود و از او جدا شد اشاره شده است. سپس هم به مسأله حجاب اشاره شده و در آخر هم به مسأله جهاد و امانت دارى و تعهد و تکلیف و مسئولیت سخن گفته است.
این سوره در کل مشتمل بر معارف - احکام - قصص - عبرتها و مواعظى چند از جمله مشتمل بر داستان جنگ خندق و اشاره اى هم به داستان یهودیان بنى قریظه دارد.
احزاب نام جنگى است که در سال پنجم هجرى واقع شده که از مهمترین و بزرگترین آزمونهاى الهى در مورد مؤمنان و منافقان و امتحان صدق گفتار آنها در عمل میباشد. و از طرفى هم از مهمترین حوادث تاریخ است. این جنگ چنانچه از نامش پیداست مبارزه همه جانبهاى از ناحیه عموم دشمنان اسلام و گروههاى مختلفى بود که با پیشرفت این آئین منافع نامشروعشان به خطر مىافتاد. این جنگ از ناحیه گروه بنىنضیر و طایفه قریش و قبیله غطنان و قبیله بنى اسد و بنى سلیم تقویت مى شد که بر اساس دستور پیغمبر و مقابله با آنان اطراف مدینه خندق کنده شده که به همین جهت نیز نام دیگر آن جنگ خندق گذارده شده است. به هر صورت از جانب خدا ضربات بر پیکر کفر فرود آمد و صف منافقین را نیز از صفوف مسلمین مشخص شد و سرانجام این غزوه به پیروزى مسلمانان تمام شد و طوفانى سخت به فرمان خداوند وزید و خیمه و خرگاه و زندگى کفار را درهم ریخت و نیروهاى غیبى به یارى مسلمانان آمدند.
از این آیات ونشانهها و تحلیلهاى کوبنده و افشاگرانه خود به عالیترین وجه از این حادثه مهم مىتوان براى پیروزى نهائى اسلام و کوبیدن منافقان بهره گیرى کرد. و این اوصاف همگى نشانه قدرت و عظمت خداوند است که در کوره امتحان احزاب همگى امتحان خود را پس دادند.
گروهى مؤمن راستین - گروهى خواص مؤمنان - جمعى ضعیف الایمان - جمعى منافق- جمعى منافق لجوج و سرسخت - گروهى در فکر خانه و زندگى خویش و گروهى در فکر فرار و گروهى سعى داشتند که دیگران را از جهاد باز دارند و گروهى در اتحاد با منافقان بودند.
اینها همگى دلالت بر اهمیت و برجستگى نیروى اسلام و مسلمانان و قدرت الهى دارد واز آنجا که این عوامل در نبرد احزاب رخ داده است به نام «احزاب» یعنى گروهها نامگذارى شده است.
برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید