ســوره تکـویـر (تاریک شدن)
این سوره بیانگر نشانه هائى از قیامت و دگرگونیهاى عظیم در پایان این جهان و آغاز رستاخیز است و از عظمت قرآن و آورنده آن و تاثیرش در نفوس انسانى سخن مى گوید که با سوگندهائى بیدار کننده و پر محتوائى همراه است .
«تکویر» که مصدر فعل «کوّرت» است به معناى پیچیدن چیزى است وبه شکل کره درآوردن آن است مثل پیچیدن عمامه بر سر و شاید تکویر خورشید استعاره باشد به اینکه تاریکى بر جرم خورشید احاطه پیدا کند.
کورت به معنای پیچیده یک بار به همین صورت آمده: إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ تکویر/1 و دو بار به صورت «یکور» به کار رفته است. بعضی این کلمه را از ریشه واژه «کور» در فارسی گرفته اند و معنای آیه چنین می شود: آن گاه که خورشید تار شد.
مى دانیم که خورشید در حال حاضر کره اى است فوق العاده داغ و سوزان به اندازه اى که تمام مواد آن به صورت گاز فشردهاى درآمده و در گرداگردش شعله هاى سوزانى زبانه مى کشد که صدها هزار کیلومتر ارتفاع آنهاست و اگر کره زمین در وسط یکى از این شعله هاى عظیم گرفتار شود دردم خاکستر وتبدیل به مشتى گاز میشود. ولى در پایان این جهان و در آستانه قیامت این حرارت فرو مى نشیند و آن شعله ها جمع میشود .روشنائى آن به خاموشى مى گراید و از حجم آن کاسته میشود و این است معنى تکویر و به روایت دیگر تکویر به معناى تاریک شدن گفته میشود.
این حقیقتى است که در علم و دانش امروز نیز منعکس است و ثابت و خورشید تدریجا رو به تاریکى و خاموشى مى رود.
این یکى از نمونه هاى اشارات کوتاه و هیجان انگیز و تکان دهندهاى از حوادث هولناک پایان این جهان و آغاز رستاخیز است که انسان را در عوالم عجیبى سیر مى دهد، به عبارت دیگر اشاره به روزى است که در آن عمل انسان هر چه باشد کشف میگردد .
بنابراین از آنجائیکه این سوره سخن از قیامت دارد و در آن پاره اى ازمقدمات و نشانیهاى آنرا و آنچه که در آنروز واقع میشود بیان مى کند به نام یکى از نشانه هاى وقوع آنروز یعنى تاریک شدن خورشید به نام «تکویر» نامگذارى شده است.
برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید