پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura
پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura

انشقاق۸۴

ســوره اِنشقـاق [دو شقه شدن و شکاف برداشتن] (شکافته شدن)

     این سوره نیز به قیامت اشاره نموده است و بیان مى کند که براى انسان سیرى است به سوى پروردگار .او در این سیر هست تا پروردگارش را دیدار کند و خداى تعالى به مقتضاى عملش به حساب اعمالش برسد.

     بنابراین به حوادث عظیم و عجیب پایان جهان اشاره شده است که همراه تاکید بر وقوع آن است و بیدار شدن انسانها از خواب غفلت.

ویژگى‌ِ سوره انشقاق‌ که‌ سوره انفطار نیز در این‌ ویژگى‌ مشترک‌ است‌، آن‌ است‌ که‌ همان‌ مضامین‌ هشدار دهنده‌ که‌ در سوره‌های‌ یاد شده‌  توفنده‌ و خروشنده‌ بیان‌ شده‌، در این‌ سوره‌ با بیانى‌ نرم‌تر آورده‌ شده‌ است‌.

سوره انشقاق‌، با اینکه‌ دارای‌ الفاظى‌ کم‌ است‌ و حتى‌ بعضى‌ تعبیرات‌ در آن‌ تکرار شده‌ حوزه معنایی‌ِ بس‌ گسترده‌ای‌ دارد. در مقدمه سوره‌ (آیات‌ 1 تا 5) توجه‌ مخاطبان‌ به‌ پیشگویى‌ محقق‌الوقوع‌ شکافته‌ شدن‌ آسمان‌ و سپس‌ شکافته‌ شدن‌ زمین‌، در آستانه رستاخیز، و قرار گرفتن‌ هر چیز در جای‌ خود جلب‌ شده‌ است‌؛ نیز مراتب‌ فرمان‌برداری‌ آسمان‌ و زمین‌ از رب‌العالمین‌، برای‌ زدودن‌ زنگارهای‌ سنگین‌ِ غفلت‌ از آیینه ذهن‌ انسان‌، گوشزد مى‌گردد. تا آدمى‌ دریابد که‌ او نیز مانند خورشید و ماه‌ و ستارگان‌ که‌ به‌ ظاهر پدیدآورندگان‌ شب‌ و روزند، در گردونه فرمان‌ پروردگار جهان‌، گردان‌ است‌ و همه این‌ فراز و نشیبها، مرکبهای‌ گوناگونی هستند در برابر او، تا هر مرحله‌ را با مرکبى‌ بپیماید. و شگفتا‌ ‌ از بى‌خبری‌ و نادانى‌ انسانها که‌ به‌ گفتار قرآن‌ تن‌ در نمى‌دهند و بى‌باکانه‌ راه‌ انکار و تکذیب‌ پیش‌ مى‌گیرند.

     «انشقاق» به معنى از هم گسیختن و متلاشى شدن و شکافته شدن است که چون قبل از کلمه «سماء» یعنى آسمان آمده است مراد این است که آسمان شکافته میشود.

حضرت علی (ع) فرمودند: تنشق السماء من المجرة یعنی آسمان از طریق کهکشان از هم گسیخته می شود.(تفسیر در المنثور)

    پس جمله «اذا السماء انشقت» یک جمله شرطى است که اجزایش حذف شده است و به این معنا است که وقتى آسمانها شکافته شد انسان پروردگارش را ملاقات مى کند و پروردگارش طبق اعمالى که کرده به حساب و جزاء او مى رسد.

     و این خود یکى از مقدمات قیامت است در پى سایر علامتهائى که در این سوره و سوره هاى دیگر آمده است . این حوادث عظیم که باتسلیم کامل همه موجودات توأم است از یک سو بیانگر فناى این دنیاست، فناى زمین، آسمان، انسانها، گنجها و گنجینه ها و از سوى دیگر دلیل بر ایجاد نقطه عطفى است در جهان آفرینش و مرحله نوین و تازه هستى و از سوى سوم نشانه قدرت خداوند بزرگ بر هر چیز و مخصوصا بر مسأله معاد و رستاخیز.

     بنابراین نام این سوره به نام یکى دیگر از نشانه هاى رستاخیز یعنى «انشقاق» به معنى شکافته شدن نامگذارى شده است. 

                                    

                                      برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد