پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura
پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura

طارق۸۶

ســوره طـارق [ستاره ظاهر شونده] (آنچه که در شب درآید)

     این سوره نیز عمدتاْ بر دو محور دور مى زند:

1 - معاد و رستاخیز 2 - قرآن مجید و ارزش و اهمیت آن که در ابتدا بعد از سوگند هاى اندیشه آفرین به وجود مراقبین الهى بر انسان اشاره مى کند.

     در ادامه نیز اشاره به قدرت الهى در آفرینش انسان و خلقت دوباره او مى کند.کلمه «طارق» که از سه حرف ط - ر - ق است به معناى زدن به شدت است به طوریکه صدایش به گوشها برسد و چکش را به همین دلیل «مطرقه» گویند و نیز اگر راه را «طریق» گفته اند باز به این معناست که رونده با پا به آن مى کوبد و صداى پایش به گوشها میرسد.

     ولى به تدریج در پیمودن «طریقه» استعمال شده که در  آن شایع گشت و سپس اختصاص مى یافت به آمدن که از سفر در هنگام شب است و این نیز بدان مناسبت است که غالبا شخصى که شبانه از راه میرسد همه درها را بسته مى بیند و ناگزیر حلقه در را مى زند و سپس استعمالش در هر چیزى که در شب ظاهر شود شایع گشت مانند ستارگان که در شب پیدا مى شوند و در این آیه و این سوره از طارق همین معنا منظور است.

     پس این سوگندى است به آسمان و طارق یعنى ستاره که در شب طلوع مى کند و این همانطور که در آیه بعد از آن تاکید شده است چیز بزرگى است که آنرا بزرگ دانسته و به آن سوگند یاد شده است.

     از جهت دیگر در ادامه آمدن طارق جمله «النجم الثاقب» بیان طارق را تکمیل مى کند و جمله در معناى جواب استفهام تقدیرى است مثل اینکه فرموده باشد تو نمى دانى که طارق چیست ؟ و شخص پرسیده : چیست ؟ و پاسخ داده شده که النجم الثاقب و ثاقب به معنى دریدن است و بعدها به معنى هر چیز نورانى و روشنگر شده به این مناسبت که چنین چیزى پرده ظلمت را با نور خود مى درد و گاهى هم به معناى بلندى و ارتفاع مى آید و از این باب است که مى گویند « ثقب الطائر» یعنى پرنده اوج گرفت یعنى اینکه با پرواز خود جوّ را پاره مى کند.

     اینها همه دلالت بر این مى کند که هیچ کس قدرت اعتراض به قدرت خدا را ندارد و خداوند قدرت مطلق است و قدرتش هیچ قید و شرطى ندارد. پس با توجه به اینکه قرآن خودش طارق را معنى کرده است و مى گوید این مسافر شبانه است و همان ستاره درخشانى است که بر آسمان ظاهر میشود و قدرى بلند است که گوئى مى خواهد سقف آسمان را سوراخ کند و نورش به قدرى خیره کننده است که تاریکیها را مى شکافد و به درون چشم آدمى نفوذ مى کند.

     بنابراین اهمیت این سوگند نیز با توجه به مطالبى که در ادامه سوره آمده است نمایان است و این سوره به نام «طارق» که یکى دیگر از نشانه هاى قدرت و عظمت و حکمت الهى است یعنى آنچه که در شب آید نامگذارى شده است.

                                     

                                      برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد