پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura
پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم ::::  A beam of the name of quran sura's

پـرتویـی از نام سوره های قرآن کریـم :::: A beam of the name of quran sura's

آشنایی با نام، معانی و نام گذاری سوره های قرآن مجید :::: Familiar names, meanings and name of the Holy Quran Sura

صف ۶۱

صف (ردیف) 

     این سوره نیز از سوره مسبحّات است یعنى سوره هایى که با تسبیح خداوند شروع میشود.

در این سوره برترى اسلام بر تمام آئین هاى اسلام‌، تضمین بقاء و جاودانگى آن از سوى خداوند، و  لزوم جهاد در طریق حفظ و پیشرفت این آئین را بیان نموده است.

     همچنین در مورد پرهیز از سخنان بى عمل و یادآورى پیمان شکنى بنى اسرائیل و بشارت مسیح به‏ظهور اسلام و اشاره فشرده‏اى به زندگى حوّاریین مسیح و الهام‏ از آنها سخن گفته شده است.

     این سوره گاهى به عنوان سوره «عیسى» و یا سوره «حواریین» نامیده شده است که البته انتخاب نام «صف» به خاطر تعبیرى است که در آیه چهارم این سوره بیان شده میباشد.

     کلمه «صف» به معناى این است که چند چیز مثلاً چند نفر انسان و یا غیر انسان مثل درخت در خطى مستقیم قرار بگیرند. این کلمه در آیه شریفه این سوره و در همه جا معناى مصدرى دارد که به معناى اسم فاعل است و به همین جهت است که جمع بسته نمى شود. پس با توجه به کل آیه این معنــا را مى رساند که خدا کســانى را که در راه او قتال مى کنند در حالیکه به صف ایستاده اند دوست دارد.

     پس این بیان که وقتى خداى تعالى از مقاتلان، آن کسانى را دوست میدارد که چون کوه ایستادگى مى کنند و آمادگى و پایدارى خود را چنان اظهار مى دارند که گویى به خاطر آن در صفهاى فشرده قرار گرفته اند تا هرکدام زودتر از دیگرى به این پایدارى و عهد به وفاى خود با خداوند عمل کنند و این فصل و علت جدائى را نشان مى دهد که کسانى که وعده پایدارى مى دهند ولى پایدارى نمى کنند و پا به فرار مى گذارند از آنهائى که در صفهاى فشرده آماده جهاد فى سبیل الله هستند متفاوتند.

     این مسأله بى شک ارتباط به مسأله جهاد دارد. بنابراین نفس پیکار مطرح نیست آنچه مهم است این است که پیکار فى سبیل الله باشد و آنهم با اتحاد و انسجام کامل همانند سدى فولادى.

     ازمهم­ترین عوامل پیروزى در برابر دشمنان انسجام و به هم پیوستگى صفوف در میدان نبرد است. نه تنها در نبردهاى نظامى که نبرد سیاسى و اقتصادى نیز جز از طریق وحدت کارى ساخته نیست و این به هم پیوستگى و انسجام در سرگذشت دو پیامبر خدا یعنى موسى و عیسى دیده میشود که از چه اهمیتى برخوردار بوده است.

     هماهنگى در گفتار و وحدت صفوف ابزارهاى مهم پیروزى است که متأسفانه نمونه­هاى روشنى از جدائى گفتار و عمل و عدم انسجام صفوف در زندگى آن دو پیامبر دیده میشود که با سرنوشت شومى که به دنبال داشت درس عبرتى بود براى آیندگان.

     لذا با توجه به اهمیت موضوع در اینکه رمز هر پیروزى و برترى حق بر باطل (که البته هر چند هم که از ناحیه خدا است اما زمینه ها و مقدمات و عوامل آن از ناحیه خود انسان است) در وحدت صفوف است این سوره بنام «صف» نامگذارى شده است.  

 

                                    

                                      برای ارائه نظرات خود اینجا را کلیک کنید

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد